Yazılı kaynaklara göre, 1461 yılında bölgeyi Osmanlı topraklarına katan Fatih Sultan Mehmet, bir arkadaşının mezarını ziyaret etmek için Kadırga Yaylası’na gitmiştir. Cuma namazını yaylada kılmak isteyen Padişahın belirlediği alan taşlarla çevrilmiştir ve Cuma namazı bu alanda kılınmıştır. Bu açık hava ibadet alanı uzun yıllardır bölge insanı tarafından Temmuz ayının üçüncü Cuma günü ziyaret edilmekte ve bu alanda Cuma namazı kılınmaktadır.
Doğu Karadeniz Bölgesine hakim tepelere asırlar boyunca kurulan Türk Kültürünün göçebe yaylacılık alışkanlığı okulların yaz tatiline girmesiyle yaylaya çıkanlarla beraber şenlenir. Karadeniz Bölgesinde bulunan onlarca Yayla ve bu yaylara bilezik gibi bir birinden ayrılmayan Yaylacıların Yayla şenliklerindeki yapılacak olan o günü özlemle bir ömür gibi beklerler zamanı gelince de şenliğe katılmak için obalarından gelirler.
Ekonomik Kriz Kadırga’ya Uğramadı; Genellikle gurbetçiler izinlerini yayla şenliklerine denk getirerek vatanlarına ayak basarlar. Şenlik alanın yapılacağı yere bir gün önceden belirlenen otçu yürüyüşleriyle beraber önce konakladıkları obalarına yöresel sanatçılar eşliğinde türküler ve horonlar oynayarak giderler. Hava sıcaklığının da diğer şenlik yıllarına oranla yağmurun yerine sıcak oluşmasından dolayı sabah otçu yürüyüşü ekipleri konakladıkları obalarından Kadırga yaylasına hareket ederek Kadırga yaylası horon düzüne tepelerden aşağı yöresel ezgiler eşliğinde horon oynayarak indiler. Yurt genelindeki ekonomik krizin Kadırga yaylasına uğramadığı fark edildi. Gözünüzün gördüğü alanlar açık oto pazarına döndü.
Çimenler Açık Araç Pazarı Gibi Doldu; Kadırga yaylasına geceden ve sabahın erken saatlerinde akın akın gelen Kadırga sevdalıları adeta Kadırga yaylası çimenlerinin üzerine açık araç pazarına çevirdiler. Kadırga Yaylasının adeta kadir Şinasi kişiliği ile tanıdığı Özkürtün Belde Belediye Başkanı Yakup Turgut şu an burada çok güzel bir katılım var ben umut ediyorum ki ileriki yıla örnek olacak bir kalabalık katılım sağlandı yetkili arkadaşların anlatımlarına göre 60 bin kişi olduğu söyleniyor buraya katılım sağlayanlara teşekkür ederim dedi.
Kadırga Yaylası Branda Yaylası Oldu; Bölgemiz genelinde etkili olan mevsim normalleri üzeri hava sıcaklarından korunmak isteyenler adeta Kadırga yaylasını Branda yaylasına çevirdiler.
Bölge Başkanları Kadırga Otçu Şenliğinde Toplandı; Kadırga bu yıl 562. defa gerçekleşen Kadırga otçu şenliğine yaklaşık 40 ile 50 bin kişi katılarak yöresel sanatçılar tarafından söylenen türküler ve oynana horonlarla gönüllerince eğlendiler. Kadırga Yayla Şenliğinde ev sahibi Gümüşhane Özkürtün Belde Belediye Başkanı Yakup Turgut, Üsküdar Belediye Başkanı Av. Hilmi Türkmen, Şalpazarı Belediye Başkanı Refik Kurukız konuşma yapanlar arasında yer aldılar. Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramis Uzun’da Beşikdüzü’lü hemşerilerinin başlattığı Kadırga otçu yürüyüşüne Karadeniz’e özgü yöresel kültür tanıtım elbisesiyle beraber katılım sağladı.
Haberini Ulusal'a Taşıdığımız Çift Minare Ustası Kadırganın İlgi Odağı Oldu; Geçtiğimiz hafta Kadırga Yaylası tarihi açık camiye çifte minare yapan minare ustası Hacı Mehmet Diner usta ile videolu ve yazılı röportaj yapmış açık camiye ışık tutacak bilgileri Şalpazarı Ses Gazete sahibi ve İHA Muhabiri olarak haberini yapmış haber ulusal TV gazete yerel gazete web site ulusal web sitelerde yer almasın ardından 562. Kadırga otçu şenliğinde yine habercilerin ilgi odağı olduğu gözlerden kaçmadı.