TRABZON; Trabzon Şalpazarı İlçesine bağlı mahallerin derneklerinin merkezin İstanbul da bulunduğu derneklerin tek çatı olarak ”ŞALFED” olarak yeni yönetim ilk toplantısıyla bir araya gelerek Şalpazarı Dernekler Federasyonu, ilk istişare toplantısını gerçekleştirdi.
Üsküdar Belediyesi Valide Sultan Gemisi’nde akşam yemeği eşliğinde düzenlenen organizasyona Şalfed’e bağlı derneklerin başkan ve yöneticileri aileleriyle birlikte katılırken Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de hazır bulundu. Gecede konuşan Şalfed Genel Başkanı Ömer Karadeniz, yeni bir yönetim kurulu olduklarını, verdikleri sözleri gecikmeli de olsa yerine getireceklerini, bunun için Hilmi Türkmen’in ve bütün Şalpazarlıların desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de iki bölüm halinde yaptığı konuşmasında seçimlerde oy kullanmak için memlekete giden Şalpazarlılara sitem etmekle birlikte onların hatası yüzünden hiçbir köyü karşı olumsuz tavır takınmayacaklarını açıklarken Şalfed konusunda ise geride kalan beş yılda fırtınalı bir dönem yaşadıkları için federasyonu ihmal ettiklerini, önümüzde daha sakin bir dönem olması hasebiyle federasyon merkezinde Şalpazarlıların faydalı ve güzel faaliyetler gerçekleştirmesi gerektiğini vurguladı.
Sözlerimizi yerine getireceğiz; Katılımın düşük kaldığı etkinlikte yemekten sonra konuşmalara geçildi ve ilk sözü Şalfed Genel Başkanı Ömer Karadeniz aldı. Yeni seçilmiş bir yönetim olduklarını vurgulayarak söze başlayan Karadeniz konuşmasında özetle şunları söyledi. “Bu istişare toplantılarımızı devam ettireceğiz. Seçildiğimiz günden sonra Ramazan geldi. İki tane seçim yaşadık. Kimseyi kırmadan, tarafsız bir şekilde süreci yönettiğimize inanıyorum. Yönetim olarak bir toplantı yapabildik, sonra yaz sezonu geldi. Bundan böyle ne söz vermişsek gecikmeli de olsa hayata geçirmenin peşindeyiz. Sayın başkanımız Hilmi Türkmen’le de istişare ediyoruz, federasyonumuza ivme kazandırıp bir mekan sahibi yapmak istiyoruz. Bunun için hep birlikte çalışacağız. Tabii önce Şalpazarı ailesi olarak bütünleşmemiz gerekiyor”.
Daha sonra mikrofona Hilmi Türkmen geldi ve konuşmasında önemli açıklamalarda bulundu. 1990 yılında geldiği İstanbul’da, Üsküdar’dan Kirazlıtepe’ye tarif sorarak gittiğini, yıllar sonra da İstanbul’un en güzel ilçesi diye tanımlanabilecek bu ilçede belediye başkanı görevinin nasip olduğunu söyleyen Türkmen, “Bu çok ağır bir sorumluluktur. Cumhurbaşkanımız, Meclis Başkanımız, bazı bakanlarımız ve daha birçok önemli büyüdüğümüz bu ilçede oturuyor” dedi ve şöyle devam etti. “Bir daha bu güzel şehre bir Şalpazarlı ya da Trabzonlu belediye başkanı ya gelir ya da gelmez. Üsküdar Belediye Başkanlığı’nın ağırlı ve sorumluluğunu tanımlamak için ateşten gömlek tabiri bile hafif kalır. Hele şimdi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı farklı bir partiye geçtiği için Üsküdar çok daha önemli bir hale geldi.
Sitem etsem de… 31 Mart seçimlerinde verdiğiniz destekten dolayı çok teşekkür ediyorum. Ama bizi üzen ufak tefek olaylar da olmadı değil. Özellikle bu son seçimde bazı dost ve hemşehrilerimiz seçimde oylarını memlekette kullanmayı tercih ettiler. Üsküdar’ın bizler için önemini vurguladık. Üsküdar bizim için garanti bir seçim bölgesi değil. Burada her bir oyun çok önemi var. Dolayısıyla biz isterdik ki hiçbir hemşehrimiz gidip oyunu başka yerde kullanmasın. Ancak ne yazık ki, benim akrabalarımın bazıları da dahil olmak üzere birçok köylümüz, hemşehrimiz kişisel hesaplarla oylarını memlekette kullandılar. Seçimden sonra bize o hemşehrilerimizin köylerine destek olmamamız yönünde telkin ve tavsiyelerde bulundular. Fakat bu bize yakışmaz, biz bazı hemşehrilerimiz hata yaptı diye köyün ortak ihtiyacını görmezden gelemeyiz. Desteklerimizi aynen devam ettireceğiz. Mesela bu sene Eskala’nın yollarını yaptık. Kadırga için de bir projemiz var, yıkıp tamamen yenilemek istiyoruz. Şalpazarı’ndaki yüksek okulun kabasını bitirdik, ancak KTÜ ile Trabzon Üniversitesi ayrıldığı için bir dönem kaybetmiş olduk ve bu sene öğrenci alamayacak.
Şalfed’i ihmal ettik Federasyonumuza dört elle sarılamadık. Şalfed’in hem bir mekanı yok hem de faaliyetlerine katılım noktasında maalesef istediğimiz noktada değiliz. Federasyonun etkinliklerine derneklerin etkinliklerinden çok daha az ilgi oluyor. Günümüz Türkiye’sinde sözünüzün geçmesini istiyorsanız güçlü olacaksınız. Ya paranız, ya önemli makamlarda adamlarınız olacak ya da nüfus olarak, sivil toplum olarak güçlü bir görüntü vereceksiniz. Dışarıdan bize imrenerek bakıyorlar. Derneklerimiz faaliyetlerini sürdürüyorlar ama bizim çatı kurumumuz federasyonumuzdur. Bu federasyonu ne kadar güçlü kılarsak hepimiz o kadar kârlı çıkarız. İnşaallah önümüzdeki beş yılda Şalpazarlıların adına yakışır icraatları yapmamız lazım. Şalpazarı’nın bütün köylerinin gücü federasyon çatısı altında birleşmelidir. 1990’ların başından beri Üsküdar’da dernekçilik yapıyoruz. İşin teşkilatlanma kısmını geçtik. Bundan sonra kaliteli, herkese hitap edecek sosyal aktiviteler yapmamız, işi icraata dökmemiz lazım.
Yapamazsak, tabii ki bunun en büyük sorumlusu federasyon başkanımız ve ben olacağız ama aslında hepimiz sorumluyuz. Üsküdar’da bütün bunları yapmak için muazzam bir altyapı var. Her türlü imkan mevcut. Yalnız biz bu faaliyetlerde her derneğe ayrı ayrı destek veremeyiz. Muhatabımız federasyon olacaktır ve faaliyetler federasyon çatısı altında gerçekleşecektir. Geride kalan beş yılda sekiz seçim ve bir referandum yaşadık, bir darbe atlattık. Bu fırtınalı dönemde bu işleri ihmal ettik. Şimdi önümüzde sakin bir beş yıl var.
Kaliteli ve güzel işler yapmamız gerekiyor. Özellikle köylerimizdeki zeki çocukları alıp okutmamız ve önemli yerlere gelmelerini sağlamamız gerekiyor. Gün gelir, yetiştirdiğiniz insan ülkeyi kurtarır”