Kategoriler

61.com.tr - 61 Haber - Haber 61 - Trabzon Haber

Tarihi Eski Eşyalarımız   Etnografya Müzesiyle O Mahallede Koruma Altına Alındı

Tarihi Eski Eşyalarımız   Etnografya Müzesiyle O Mahallede Koruma Altına Alındı

Dorukkiriş mahallesinde eski ilkokul restore edilerek müzeye dönüştürüldü. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman önderliğinde hayata geçirilen müze törenle hizmete girdi.

Törende ilk sözü alan Prof. Dr. Hüseyin Karaman okulun tarihçesinden bahsetti.

Okulun inşaatının 1939’da başlayıp 1948’de bittiğini ifade eden Karaman özetle şunları söyledi. “2003 yılında okul kapandı ve taşımalı sisteme geçildi. Ondan sonra yavaş yavaş harabeye döndü, tahrip oldu. Bundan herkes muzdaripti.

Farklı alternatifler tartışıldı, konuşuldu. En son Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, köyümüzün muhtarı ve ileri gelenleriyle bu mekânın etnografya müzesine dönüştürülmesine karar verdik. Malumunuz Ağasar bölgesi kendine özgü bir tarihi geçmişi ve otantik kültürü olan bir bölge. Bu kültürü gelecek nesillere aktarmak istedik.

Müzede 200 civarında eser bulunuyor. Eserleri bağışlayan herkese ve katkıları olmasa yapılmayacak olan müze için Hilmi Türkmen başkanımıza teşekkür ediyorum”

İkinci olarak mikrofona davet edilen Şalpazarı Belediye Başkanı Refik Kurukız, “Bu müzenin kazandırılmasına vesile olan Hilmi Türkmen başkanımıza teşekkür ediyorum. Kendisi Üsküdar’da hayata geçirdiği projelerle tarih yazıyor. Allah yolunu da bahtını da açık etsin. Bu vesileyle kıymetli valimin ve değerli büyüklerimin huzurunda iki konuya parmak basmak istiyorum. Bugün 30. Gün ve Şalpazarı’nda corona vakası görülmedi. Şalpazarı’nın başhekiminden şoförüne kadar bütün sağlık çalışanlarını tebrik ediyorum. Çünkü Şalpazarı merkezden yaylalara kadar çıkıp çadır kurarak aşılama kampanyası gerçekleştirdiler. Bir tebriğimiz daha var: Şalpazarı Trabzon’un en çok aşılama yapılan ilçesidir. İlçe mobese kameralarından tespit edilen rakama göre Şalpazarı’na son on günde giren araç sayısı 90 bindir. Bu da şu anda yaklaşık 200 bin kişiye hizmet etmeye çalıştığımız anlamına geliyor. Bu bizim için onur vesilesidir. Ancak siz de takdir edersiniz ki zaman zaman aksamalar olacaktır. Bunun için de sizlerin insafına sığınıyorum”

Atilla Ataman, Şalpazarı’nın içme suyu projesinin ihalesinin yapıldığını ve yaklaşık 60 milyon liraya mal olacağını, böylelikle Şalpazarı’nın bütün köylerinin suya kavuşacağını söyledi. Ataman “Şalpazarı’nın en büyük projesi insan kaynağıdır” diyerek Hilmi Türkmen, Prof. Dr. Hüseyin Karaman gibi isimleri zikretti ve “Bu değerlerimiz işte bu okulda eğitim gördüler. O yüzden okulun etnografya müzesine dönüştürülmesi son derece anlamlıdır” dedi.

Hilmi Türkmen, müzeye dönüştürülen okulda kendisi ve rektörün de okuduğunu ifade ettikten sonra okulun tarihi önemine vurgu yaptı. Türkmen, özetle şöyle devam etti. “Müzede sergilenen eşyaları gençlerimizin çoğu tanımıyor. Hâttâ bazılarını ben bile bilmiyordum, büyüklerimden öğrendim. Burada bir medeniyet, bir kültür var. Bu projeyi önemsiyoruz ve sizlerden istirhamımız, her sene tatil programınıza bu müzeyi mutlaka almanızdır. Bunlar sıradan eşyalar gibi görünebilir ama değildir. Geçmişimizle bağlarımızı koparırsak geleceğimize güvenle bakmamız mümkün değildir.

Bu sadece Dorukkiriş’e ait bir eser değildir. Bu bir Ağasar projesi ve kültürüdür. Yörenin yaşam tarzı burada bir özet haline getirilmiştir. Tonya’dan, Vakfıkebir’den, Çarşıbaşı’ndan, Beşikdüzü’nden, Eynesil’den, Çanakçı’dan gelen hemşehrilerimiz de burada kendilerini göreceklerdir. Fakat müzenin sahipsiz kalmaması lazım, kalırsa vebali sizindir. Biliyorsunuz başka projelerimiz de var. Cumartesi günü de Eskala yaylamızda adına Üsküdar Çeşmesi dediğimiz çeşmemizin açılışını yapacağız.

Salih Cora, genel anlamda müzelerin önemine vurgu yaparak metruk okul binasının müzeye dönüştürülmesinin takdire şayan bir proje olduğunu ifade ederek “Trabzon bir çiçek bahçesi olarak kabul edilirse Şalpazarı bu bahçenin en güzel çiçeğidir” dedi.

Muammer Balta da müzenin önemine vurgu yaparak Hilmi Türkmen ve Hüseyin Karaman olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti. Balta ayrıca Şalpazarı’nın aşıda Trabzon ilçeleri arasında birinci sırada olmasını da takdirle karşılayarak, diğer ilçelerde aynı hassasiyetin bulunmadığını, hâttâ aşıya direnç olduğunu ifade etti.

Muammer Balta’nın ardından Trabzon Valisi İsmail Ustaooğlu ve eski bakan Osman Pepe de selamlama konuşmalarını yaparak hayata geçirilen müze projesi karşısında takdir ve teşekkürlerini dile getirdiler.

Tören horon ekibinin gösterisinin ardından dualarla müzenin açılışıyla sona erdi.

Haber ve Fotograflar;Şalpazarı Haber

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Genel
222121 Kez Görüntülendi.
Bir Tarih Daha Yıkılıyor
Vakfıkebir
236879 Kez Görüntülendi.
Vakfıkebir’e Başsavcı Olarak Atanan Aytemiz’e Hayırlı Olsun Ziyareti
Spor
234236 Kez Görüntülendi.
Trabzonspor'da güneş Zamanı
Genel
257978 Kez Görüntülendi.
Türkiye'nin Dijital Medya Dünyasında Büyük Rekabet: Abdulkadir Şeker, HABER.TR Alan Adını Aldı
Genel
254180 Kez Görüntülendi.
FTS Global ile Gücünüze Güç Katın
Şalpazarı
211918 Kez Görüntülendi.
Ağasar’dan Trabzon’a 70 Kişilik Kültür Gezisi
Sağlık
213906 Kez Görüntülendi.
Yeni virüs Avrupa’da! Endişe verici yayılım
Şalpazarı
256221 Kez Görüntülendi.
Mimar Çiftler Kalabalık Kültür Şenliği Kadar Katılımıyla Mutluluğa Evet Dediler
Şalpazarı
223273 Kez Görüntülendi.
Kurukız ile Ağasar’a her hizmet yakışır
Şalpazarı
214978 Kez Görüntülendi.
İmamoğlu Manzara Otel Restorant Kafe: Doğanın Kalbinde Unutulmaz Bir Tatil