Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam ve Fırıncılar Derneği Başkanı Davut Kutoğlu, yılbaşından sonra yürürlüğe girmesi beklenen ekmek zammı ile ilgili olarak açıklamada bulundular. %50 oranında zamlanan un fiyatları karşısında ekmeğe %20 fiyat artışı yapılaması kararlaştırıldı.
“ARTAN MALİYETLER FIRINCI ESNAFINI BİTİRME NOKTASINA GETİRMİŞTİR”
Vakfıkebir Fırıncılar Derneği Başkanı Davut Kutoğlu; Yaklaşık olarak bir ay önce sizlerin aracılığı ile yaptığımız açıklamada günah keçisinin fırıncılar olmadığını dile getirmiştik. Ülkemizde gelinen şartlar doğrultusunda ekonomik anlamda ve pandemi dolayısı ile herkesin durumu ortada. Yaklaşık olarak Şubat 2020 tarihinden yani ekmek zammından bu zamana kadar un fiyatlarına %50 çıvarında zam geldi. İşçi Maaşı, İşçi sigortası, kira, su, telefon, pakmaya, tuz, poşet, odun ve kağıt maliyetlerini de eklediğimiz zaman fırıncı esnaflarının sırtına kaldıramayacakları bir yük binmiş oldu. Biz %50 olan un zammını %20 olarak ekmeğe yansıttık. Burada Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanımız Kadem Sağlam’ın da büyük katkıları ile normal bir artış maliyeti ortaya çıkartarak 1 buçuk lira gibi bir rakamı kilo başına ekmek fiyatına yansıttık. 1 Kilogramı 7 TL. olan ekmeğimiz 1bucuk lira artışla 8.50 TL. Olmasını birlikten talep ettik. Haliyle hem fırıncı esnafının durumu belli hem de esnaf arkadaşlarımızın durumları ortada. Satın alma noktasında sıkıntı yaşayan vatandaşımızın nedense en çok güzüne batansa ekmek zammı oluyor. Vatandaşımızın şunu iyi bilmesini istiyoruz. Şubat 2020 yılından bu yana 10 ay geçmiş durumda. Neredeyse bir yıldır ekmeğe zam alamadık. Gıda maddeleri başta olmak üzere tüketim maddeleri de zamlanmıştır. Maliyetler 1 yılda 2 veya 3 katı arttı. Un ve diğer giderlere zam geldiğinde ekmek fiyatları da aynı oranda küçük küçük artmış olsaydı, bu gün bu zam konusunu konuşmuyor olacaktık. Yeni kanunda ekmek fiyatları odalardan alındı. Valiliklere devredildi. Bizlerin yani fırıncı esnafımızın talep ettiği fiyat artışları Esnaf Odamız tarafından Trabzon’da birliğe gönderildi. Trabzon da yapılan değerlendirme ve Esnaf Odası Başkanımız Kadem Bey’in bizlerle yaptığı istişareler sonunda artan maliyetler göz önünde bulundurularak normal bir artış yapılmasına karar verildi. Fırıncı esnafımızın da artan maliyetler karşısında ayakta kalabilmesi adına 1 bucuk lira gibi bir rakam verilmesi vatandaşımızın gözünde çok olduğu düşünülebilir. Ben özellikle vatandaşlarımızdan şunu bilmelerini özellikle istiyorum. Şubat ayında Un çuvalını aldığımız fiyat 95 TL. iken, bugün bir çuval un 150-160 TL. oldu. Vatandaşımız bu fiyat artışını ve diğer maliyet artışlarını göz önünde bulundurarak değerlendirme yapsınlar. Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanımız Kadem Sağlam Bey bu konuda gerekli maliyet hesaplamalarını bizimle birlikte istişare ederek gerekeni yapmıştır. Ben bu günkü hayat şartlarında ekmeğe yapılan %20’lik fiyat artışını çok bulmuyorum. 7 lira olan bir kilo ekmek fiyatı yılbaşından sonra 8,50 lira olarak hayata geçecek diye düşünüyorum. Her konuda bizim yanımızda olup bizlerin sıkıntısına ortak olan ve ayrıca hem fırıncı esnafımızı hem de halkımızın alım gücünü düşünerek maliyet fiyatı çıkartıp normal bir fiyat talebinde bulunan Esnaf Odası Başkanımız Kadem Sağlam Bey’e teşekkür ediyorum. Bu fiyat artışı fırıncı esnafımıza bir nefes aldıracaktır. Esnaf arkadaşlarımıza hayırlı olsun dedi.”
EKMEĞİN 8,5 TL OLAN MALİYETİ BİZİM BİRLİĞE OLAN ÖNERİMİZDİR
Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam, “Türkiye şartlarında artan maliyetler karşısında fırıncı esnaflarımızın da ayakta kalabilmeleri ve hayatlarını sürdürebilmeleri adına ekmek fiyatları ile ilgili olarak Fırıncılar Derneği Başkanımız Sayın Davut Kutoğlu bey ve fırıncı esnaflarımızdan fiyat artışı talebi olmuştur. Ancak şunu da özellikle söylemek istiyorum ki! biz bununla alakalı en son ekmeğe zam verdiğimiz Şubat 2020’den bu güne un, poşet, maya, tuz, su, kâğıt vb. yani ekmeğin ham maddesinde ki tüm giderler artmıştır. Yaptığımız maliyet fiyatıyla alakalı fırıncı esnafımıza çok fazla avantaj sağlayacak değil ama en azından tüketicinin sırtına da çok yük olmayacak maliyetleri dengeleyerek hesap çıkarttık. Bugün belirlediğimiz 8,50 tl.’lik fiyatı ticarethanenin ayakta durabilmesi ve tüketicinin alabilmesi şartlarıyla eşitlemeye çalıştık. Biz en son ekmek zammı yaparken un 95 TL idi şu anda un fiyatı 150 TL bandında, pak maya’ya %20 zam geldi, poşete %20 zam geldi, kâğıda aynı oranda zam geldi. Fırıncı esnafımız ciddi oranda mağduriyet yaşamaya başlamıştı. %20 oranında Asgari ücretin artması bu sıkıntıyı daha da arttırdı. Daralan piyasada fırıncı esnafımızı da birazda olsun rahatlatabilme ve nefes alabilmesi adına bir çalışma yaptık. Bütün bunların yanında hem ticarethanelerimizin çok ezilmemesi, hem pandemi döneminde birçok esnaf kapalı iken bu esnaflarımızın açık olma avantajını kullanarak vatandaşların da alım gücünü etkilememesi adına böyle bir rakam birliğe önerdik. Fırıncılar Derneği Başkanımız Davut Bey ile de yaptığımız istişareler sonrası Ekmeğin 8,5 TL olan maliyeti bizim birliğe olan önerimizdir. Trabzon’da ki birlikte bu rakamı dikkate aldı. Önümüzde ki günlerde bu rakamın onaylanacağını düşünüyorum. Muhtemelen bu zam yılbaşından sonra uygulanır. Yaptığımız çalışmalarda bizlere destek olan Fırıncılar Derneği Başkanımız Davut Bey ve fırıncı esnaflarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah bu mağduriyetleri de bu şeklide ortadan kaldırmış olacağız dedi.”
Haber Kaynağı; Büyükliman Postası