Karadeniz müziğinin güneşi Erkan Ocaklının 16 Kasım 2008 yılında aramızdan ayrılışının 15.yılında kendisini rahmetle anıyoruz. O, Karadeniz müziğini çamurdan tutup ayağa kaldıran adamdı. 1948 yılında Maçka’nın Livera yeni adı Yazlık köyünde doğdu. Trabzon kültürüyle yetişti. 1971 yılında İstanbul’da üniversite tahsilini yaparken müzik dünyasına girdi. İlk eseri olan “Tara Saçlarını Tara-Yapmayan Böyle Kızlar” adlı plağı ile adeta patlama yaptı.
O güne kadar kemençe dışında Karadeniz müziği, bağlama ile hiç okunmamıştı. Sazı ve sesiyle Karadenizlilerin gönlünde taht kurdu. 28 45’lik plak, 4 LP plak ve 40 kaset yaptı. 276 adet söz ve müziği kendisine ait esere imza attı. 6 sinema filmi çevirdi. Zaman zaman Karadeniz dışına çıkarak okuduğu türkülerle, Türkiye’nin her köşesinde tanınır hale geldi. Sanatının 40.yılında 60 yaşında aramızdan ayrıldı. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.
ERKAN OCAKLI KİMDİR?
Erkan Ocaklı, 16 Kasım 1949’da Asım ve Nazire Ocaklının ilk çocuğu olarak Trabzon’da dünyaya geldi. Annesi ve babası Artvin’in Arhavi ilçesindendir.-Babasının görevi Trabzon Orman Müdürlüğü’nde olması nedeni ile 1948 yılında aile Trabzon’a taşınır. Erkan Ocaklının biri erkek ikisi kız olmak üzere dört kardeşi vardır.
Erkan Ocaklı “yolları taşlı” dediği Maçka Coşandere ilkokulunda eğitimine başlar. Ortaokulu Maçka’da okuyan Ocaklı, bağlamayla da o yıllarda tanışır, bağlama çalmaya başlar.
Ekonomik sıkıntılar yüzünden Trabzon Lisesi’nde yatılı olarak okur. Lise sıralarında eğitimin dışında sosyal etkinliklerde bulunan Ocaklı, koro ve müzik çalışmalarını sürdürür. Lisenin bitiminden sonra 1968 yılında kendi deyimiyle “kurtlar sofrası” diye tanımladığı İstanbul’a gelir, Üniversite okumak için Fındıkzade’deki Trabzon Öğrenci Yurdu’na yerleşir.
1970’li yılların hemen başında Mine Koşan’a, Ahmet Sezgin’e bağlama çalar. Müzik piyasasında tanınmaya başlayınca, yolu Unkapanı’na, Aycim Plak’a düşer. Aycim Plak’ın kapanması üzerine bundan sonra tüm plaklarını ve kasetlerini Harika Plakta okur.
Ahmet Sezgin, Bülent Ersoy, Nuri Sesigüzel gibi isimlerin yer aldığı kadrolarda ast solist olarak sahne alır.
Soytarı filmlerine rest çeker.
Sinemadan teklifler alır. 1975 yılında Harika Plak kendisine “Oy Eminem” sinema filmini çektirir. O dönemler seks filmlerinin revaçtadır ve bu filmde de bir yatak sahnesi vardır. Erkan Ocaklı o sahneye ve ondan sonra gelecek film tekliflerine tavrını koyar. Altı sinema filminde başrol oynar. Yönetmenlik de yapar. Sosyal içerikli filmlerde oynamak istemesine karşın, o günlerde moda seks filmleri yüzünden sinemayı bırakmak durumunda kalır.
Erkan Ocaklı türküleri kemençeden bağlamaya dökünce her yerde dinlenir olur. Müziğe öcü gözü ile bakan bazı hacılar hocalar dahi yüksek sesle Erkan Ocaklı dinler olmuştu. Günümüzde üretilen müziklere bakıyorsunuz Ocaklının müziklerine dokunmadan bir eser tamamlanamıyor.
Erkan Ocaklı, yazdıkları, söyledikleri ve ürettikleriyle otantik Karadeniz müziği için kilometre taşıydı. Türkülerinde, bestelerinde doğusundan batısına Karadeniz vardı.
Yüreklere dokunan türkülerin mimarı Erkan Ocaklı, son yıllarda Karadenizlilerin yakasını bırakmayan pankreas kanseriyle mücadele ediyordu. Ona moral vermek ve kırkıncı sanat yılını kutlamak için sevenleri Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda bir vefa gecesi düzenledi. Salon hıncahınç doluydu, dışarısı ise salondan daha kalabalıktı. Erkan Ocaklı sevgisi salonlara sığmamıştı.
Yakalandığı amansız hastalığa karşı daha fazla mücadele edemeyen Erkan Ocaklı ne tesadüftür ki, 16 Kasım’da (1949) doğdu, 16 Kasım’da (2008’) aramızdan ayrıldı. Bu güzel insanın Allah mekanını cennet eylesin.
Haber Kaynağı;Kuzeyses