Trabzon Şalpazarı’na bağlı Geyikli mahallesi sakinlerinden Samsun’un Bafra İlçesi’nde ikamet eden emekli din görevlisi Hüseyin & Hava Diner çiftinin biricik kızı Başak Diner, Tokat eşrafından Cevat & Ayşe Şahin çiftinin evladı Mehmet Şahin Gelin Köprüsü’nden geçme geleneğini beraber yaşadılar.
Samsun’un Bafra ilçesinde Kızılırmak Nehri üzerinde bulunan, Neşet Ertaş’ın "Köprüden geçti gelin" türküsüne konu olan Çetinkaya Köprüsü’nde gelin ve damatlar uzun yıllardır gelenek olan dilek tutup suya taş atmadan düğün salonuna gitmiyor.
Tarihi Köprü Araç Trafiğine Kapatıldı
Gelin ve damadın köprüden geçerek dua edip dilek tutarak suya taş atma geleneği 1937 yılında yapılan tarihi köprü, 2019 yılında restore edilerek araç trafiğine kapatılarak yeniden hizmete sunuldu. Yörede "Gelin Köprüsü" olarak da adlandırılan Çetinkaya Köprüsü, geçmişte yaşanan acıklı hikâyesi dolayısıyla türkülere konu olmuştu. Neşet Ertaş, "Köprüden geçti gelin" türküsünü bu köprüden esinlenerek kaleme almış ve seslendirmiş.
2 Gelin 2 Damat Köprüden Davul Zurna Eliğinde Geçtiler
Halk Ozanı Neşet Ertaş’ın vefatının 10. Ölüm Yılında Köprüden geçti gelin türküsüyle beraber yeni evlenen çiftlerde düğün salonu öncesinde bu köprüde dilek tutarak ondan sonra düğün salonunun yolunu tutarlar. Gelin Başak Diner ve Damat Şahin çifti köprüden dilek tutarak geçtiği sırada bir başka gelin ve damat da dilek tutmak için köprüye geldiler. Her iki ailenin gelin ve damadı hep beraber halay çekerek köprüde birlikte eğlendiler. Ardından köprü üstünden Kızılırmak’a dilek taşlarını atılar. Akabinde her iki gelin damat toplu bir foto çekimimin ardından köprüden gelinlerle geçerek düğün salonunun yolunu tutular.
Gelin Başak & Damat Mehmet Geleneklere Karşı Dilek Tuttular
Samsun’un Bafra İlçesi’nde evlenecek çiftler Çetinkaya Köprüsü’ne gelip köprüden geçerek dua edip dilek tuttular ve geleneklere göre suya taş attılar. Başak Diner Şahin’de hayat arkadaşı eşi Mehmet Şahin ile dilek tuttu. Kızılırmak Nehri’ne taş atıp davul zurna eşliğinde "Köprüden geçti gelin" türküsü ile köprüden geçti. Genç çiftler, geleneklere göre mutluluğa göle taş atarak bir daha böyle ölümcül hastalıklar yaşanmasın diye dilek tuttular. Daha sonra köprüden geçen çift yaptığı araç konvoyuyla nikâh için salonun yolunu tuttu.
Ben Ağasar Kızıyım Benim İçinde Sürpriz Oldu
Bu Gelenek Benim Annem Babam Çepni diyarı Trabzon Şalpazarılı tabi ki bende Ağasar kızıyım Babamın mesleği gereği burada ikamet ettiğimde burada yaşayan arkadaşlarımın evlendiğinde bu köprüden geçme hayalini anlattıklarında bende bir gün evleneceğim eşimle bu köprüden geçmek isterim demiştim işte o dileğim gerçek oldu eşim ile beraber eski adı Çetinkaya köprüsü yeni adı Gelin Köprüsüne giderek Kızılırmak’a taş atarak dilek tuttum bunu gerçekleştirdiğim için gururluyum dedi.
Bu Köprünün Hikâyesi !
Bir rivayete göre gelin alayı eski şartlara göre atlarla gelin almaya giderler. Eski tahta köprüden geçerken, atın uçan bir kartaldan ürkmesiyle diğer atların da ürkmesine sebep olur ve eski tahta köprü yıkılarak gelin alayı olduğu gibi ırmakta boğularak can verir. Yerine zamanın Ulaştırma Bakanı Ali Çetinkaya tarafından 1936 yılının ilkbaharında yaptırılan 7 kemerli köprünün inşaatı, 15 Ekim 1937 tarihinde bitirilir ve 4 Kasım 1937 tarihinde Çetinkaya Köprüsü ismi verilerek açılış töreni yapılır. Bu gelinin anısına o gündür bu gündür her gelin muhakkak evlenirken köprüden geçer, dilekler tutulur, ırmağa taş atılır.