Trabzon’un Şalpazarı ilçesi Geyikli Mahallesi’nde 30 yıldır Hedik ustalığı yapan Veysel Şengül “Ağasar’da bu mesleğin son temsilciliğini yapıyorum başka yapan yok denecek kadar azdır. Önceki yıllarda yöremizin en önemli Kar ayakkabısı olarak kullanılırdı. Son yıllarda insanların Hedik kullanımına ilgisi teknolojik araçların da çoğalması ile azaldı.
Artan Teknoloji Hedik’i de Öldürdü; Son yıllarda ulaşımda Teknolojik imkanlar her ne kadar gelişmiş olsa da yüksek kesimlerde kış mevsiminin oluşturduğu olumsuz hava koşullarında zaman zaman ihtiyaç olarak kullanılan Hedik ustalığının son temsilcisi Veysel usta kaldı
Hedik eskiden her evin en önemli ulaşım aracı idi her evde en az 2 Hedik olurdu hele şimdiki genç nesil bu Hedik’i hiç bilmiyor. Önceki yıllarda ulaşımın zor olduğu çetin geçen kış koşullarında insanlar yoğun olarak yağan karda Çarşıya, Pazara, Komşusunun evine, Ava, Tarladan hayvanların yiyecek olduğu ot, yaprak gibi ihtiyaçlarını karşılamak için çok önemli kar ayakkabısı olarak kullanılıyordu.
En kaliteli Hedik genellikle Taflan (Karayemiş) Ağacından Yapılır; Veysel usta “En kaliteli Hedik genellikle Taflan (Karayemiş) ten ve Kestane ağaçlarından yapılmaktadır. Hedik’i yapmak için önceden kesilen ağaçlar veya ağaç dalları ortadan ikiye ayırır, daha sonra inceltilir. İnceltme işleminin ardından mengene ile oval bir şekil alması sağlanır.
Önceden Ateşte Isıtılan Demirle Delik Açılırdı; Daha sonra ise iplerin geçeceği yerler delinerek ipler bağlanır. İplerin örme işlemi tamamlandıktan sonra hedikler kullanmaya hazır olur. Hedik kullanımı son yıllarda yol ağının her tarafa ulaşması teknolojik araçların çoğalması hedik kullanımına ihtiyacın azalmasına neden oldu. Şimdilerde Hedik alanlar genellikle daha çok ava gedenler ve evlerine geçmişin hatırası olarak hediyelik eşya olarak alıyorlar” dedi.