Kültür, sanat ve bilim başta olmak üzere birçok alanda Bölgemize ve Ülkemize örnek olan ilimizde çiftçilerimizin sahip oldukları tarım alanları oldukça azdır. Bu nedenle mutlak suretle tarımda doğru bilgiye dayalı teknolojik uygulamalara geçmek, alternatif tarım projeleri Yapmak ve birim sahayı en iyi şekilde kullanmak zorundayız.
Tarımsal üretimde kaliteyi artırmak, pazar değeri yüksek olan çeşitlerle üretim yapmak ve ürünleri en güvenli bir şekilde pazara sunmak ana hedeflerimizdendir. Çiftçilerimizin hayat standartlarını yükseltmek için buna mecburuz. Arıcılık hem ülkemiz hem de bölgemiz için çok önemli bir tarım koludur, özellikle az topraklı ve topraksız çiftçi ailelerini sınırlı bir sermaye ile kısa sürede üretici hale getirebilecek bir tarımsal faaliyettir.
Trabzon İlinde 2023 yılı itibari ile 2609 Arıcılık İşletmesi ve bu işletmelere ait 159.465 arılı kovan bulunmaktadır. Trabzon İli Arıcıları Örgütlenmesini tamamlamış olup Trabzon İlinde Arı Yetiştiricileri Birliği ve 3 adet Bal üreticileri Birliği bulunmaktadır. Bu birliklerimize kayıtlı 1844 arıcımız mevcuttur.
Devletimiz geçmiş yıllarda Arıcılarımıza yönelik %60 hibeli makine - ekipman desteği çerçevesinde Bal Sağım Makinası, Güneş Enerji Sistemi ve Karavan başta olmak üzere çeşitli makine - ekipman vermiştir. 2023 yılında arılı kovan desteklemesi olarak arıcılarımıza 4.884.130 TL ödenmiş, 2024 yılı için ise 8.645.400.00 TL tutarındaki il icmali hazırlanarak onay için Bakanlığa gönderilmiştir. Trabzon Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlükleri olarak, çiftçilerimizin bilgilendirilmesine yönelik eğitim toplantıları, kurslar ve uygulanan projeler ile İl geneli Üreticilerini değişen ve gelişen teknik ve teknolojilerle buluşturmaya devam ediyorlar.
Şalpazarı İlçemizde Arıcılık ve Hayvancılık
Trabzon İli Şalpazarı ilçemizde 2023 istatistik verilerine göre 5717 koyun, 231 keçi. 5691 inek, 1700 kanatlı, 5854 Arılı kovan 96 Arıcılık İşletmesi vardır.
Şalpazarı ilçemizin flora çeşitliliği açısından oldukça zengin çok kaliteli ballı bitki çeşitliliğinin bulunması arıcılık açısından bölgemize coğrafi bir değer katmaktadır. Bu yönüyle bölgemizin Ağasar balı adıyla markalaşarak ayrıca coğrafi işaret alarak farklılığını ortaya koyması gerekmektedir.
Şalpazarı genelindeki TUİK istatistiklere ilçedeki nüfusu baz aldığımızda kişi başına 2 koyun yapıyor. Buradaki toplam koyun sayısın İlçe nüfusuna böldüğümüz zamanda hesap ortada. İlçedeki nüfusu baz aldığımızda inek sayısı da koyun sayısı gibi 2 bu da İlçe ekonomisi için dışa bağımlı olarak tüketim yapıyoruz anlamına geliyor. Oysaki İlçemiz diğer İlimizin diğer İlçelerine göre otlak ve yaylacılık anlamında çok zengin bir araziye sahip ancak burada şunu göz ardı yapmayalım artan yem fiyatları ve buna benzer maliyetlerin artmasıyla artık ata mesleği baba mesleği diye bunlara rağbet olmuyor. Ben şuna inanıyorum ki eskiye dönüşler yavaş başlayarak yine Şalpazarı İlçemiz üreterek tüketen İlçe konumuna gelecek.
70 -80'li Yıllarda Köylü Annemiz 1 kg Tereyağı İle İhtiyaçlarını Alırdı
Ben buna şahit olanlardanım Merhum dedem Hacı Halil Usta Şalpazarı İlçe merkezindeki Çarşamba ve Cuma günleri açtığı Bakkaliye dükkanına Çarşamba günleri İlçeye bağlı mahallerden gelen köylü kadınlar gerçek yoğurt yağını getirdi. Köyden getirdiği yağı sata ve bunun parasıyla acil ihtiyaç malzemesi, tuz, evza (kibrit) küçük paket çay, şeker, gaz lambası fitili ve ışık camı bazı köylü anneler buna ilaveten evlerinden getirdikleri tereyağının yanı sıra yumurta da getriler 900 gramlık zeytinyağı alırlar evde küçük süt içen çocuklarına mama için uzun bisküviden alarak köye dönerlerdi. Bir ay sonra yine gelirlerdi bu seferki gelişlerinde Zeytin yağı şişesini getirerek doldurmak isteyen anneler utanarak çocuk oyuncak için şişenin kapağını almış Halil efendi derdi. Annede mısır koçanından şişeye kapak yaptığını gördüğümüz o günlere hatırlamak olmazdı.